Kötél nélkül ugrani, elutazni tervek nélkül valahova, védekezés nélkül szexelni, nekivágni a nagyvilágnak egy hátizsákkal nulla   nyelvismerettel pénz nélkül, szabadságra menni, börtönből szabadulni, szakítani a párunkkal, felmondani úgy hogy nincs más állás, vagy csak felszabadulni egy hatalmas teher alól. Annyi jelentés és mégis más más tartalom. Vagy fordítva......Igaz lehet bármerről nézzük. A szabadság .... szerencsések vagyunk mert a szép nyelvünk lehetővé teszi hogy megértsük mire is gondolhat a másik fél ... csak azt nem tudhatjuk mit gondol a szabadság alatt valójában.  Mindenkinek mást jelent és ott van a sok közhely is ... A galambok elengedése mint a béke a szabadság jelképei. De a galambok a kajáért újra vissza kell hogy jöjjenek. Szóval.... Az idő is meghatározza mit akar mondani az író. A kor amiben éppen papírra veti sorait. A szabadságharc. De mivel lesz másabb az élet, ami utána következik? Vagy a pénz fogsága. Mindenféle elmélet hogy mennyire boldogít vagy nem boldogít. Döntse el mindenki neki mi a legjobb. Annyira sokféle gondolkodás van ahány ember a földön.  A fontossági sorrendek ...óriási kontrasztokat mutatnak. Van akinek az életben maradás a leg....Egy sportolónak ...ugye adott. Egy éhezőnek...nem kell leírni. Minnél mostohább valakinek az élete annál jobban szűkül a tér. Amikor gyerek voltam néztem a  dédnagymamám karján a tetoválást...azokat a számokat. Egyszer kérdeztem tőle hogy: mik azok a számok? "Azok a kis jelek amiktől soha nem tudok szabadulni." Válaszolta. Arcán olyan komorságot láthattam amit soha nem lehet elfelejteni. Nem is foghattam fel akkor gyerekként hogy mi jutott eszébe. Mikor már nagyobb voltam és ahogy a Dédi mondta ...." majd a föld alatt végre lekopik a karomról ha... " vagyis mikor már nem élt, meséltek nekem egy történetet. A nagymamám a déditől hallotta. Volt a táborban egy kislány aki kicsi volt ahhoz hogy felfogja mi is zajlik körülötte. A vége felé került oda már nem tartott sokáig a borzalom..... a tábort néhány héten belül felszabadították. Látta a felnőtteken a tetovált számokat és annyira tetszett neki hogy ő is mindenáron akart. Szerencsére nem került örök pecsét a finom gyermeki bőrére.  

Viszont a lelke egy örök sebet kapott ami az egész életét végigkísérte. Szabad lett? fizikailag talán ...de a lelke megsemmisült ott .........ahol nem kapott számokat a karjára....

A dédike ...komolyan nem is tudom hogy tudott mosolyogni annyi átélt borzalom után... de jókat játszottunk amikor gyerek voltam.... és emlékszem a nevetésére is.  

Neki mit jelentett a szabadság ???  Fel sem tudjuk fogni.....